Пропуст или намерна „слабост“ кај новиот Nokia 3310 поради која е неупотреблив во многу земји

После воодушевувањето поради враќањето на легеднарниот модел Nokia 3310, многумина кои планираа да го купат истиот може да се разочараат.

Иако оваа верзија, во однос на оригиналот, е далеку подобрена, и понатам ќе комуницира со мрежите користејќи стара 2G технологија која во многу побогати земји во светот е веќе застарена и е надвор од употреба.

Ситуацијата е следна, ако некој купи Nokia 3310, на пример, во Европа, но живее на другиот крај од светот, или отпатува во некоја далечна земја, можно е да има неупотреблив телефон кој не би можел да се поврзе на тамошната мрежа.

Канада, Австралија, Швајцарија, САД и Тајван досега ги исклучија повеќето од своите 2G мрежи или планираат да го направат тоа во скоро време, а во тој правец се движат и други земји.