Туморот престанал да се развива кај сите вакцинирани пациенти – BioNTech претстави лек против рак


Ep.1 Urban Explorer: Каде да пиете најдобро кафе во Скопје!? ↓↓↓


Германската компанија Biontech (BioNTech) во моментов ги зголемува надежите во борбата против турмоните заболувања со својата вакцина против рак CARVac.

Првите резултати од истражувањето покажуваат дека туморите може да се запрат во растот, а понекогаш дури и да се намалат. Првите успеси се случија по две од четири дози на вакцинацијата.

На повеќето учесници во студијата (59 проценти) туморите им се намалиле за најмалку 30 проценти. Покрај тоа, туморот престанал да расте кај речиси сите пациенти (95 проценти) по вакцинацијата. Како и вакцината против Ковид 19, вакцината се базира на технологијата на mRNA.

Новата вакцина е развиена од тим предводен од основачот на Бионтек Угур Шахин (58) и основачот Озлем Турецчи (56).

Досега по четири дози примиле 44 пациенти. Успехот бил особено висок по две дози, по четири дози туморите биле намалени за најмалку 30 проценти на нешто помалку од половина (45 проценти), а ракот бил стабилизиран кај 74 проценти од сите пациенти.