Volvo го лансира Vera, првиот автономен камион на светот


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Првото автономно товарно возило, кое ќе може да сообраќа без присуство на возач, излегува од производниот процес на гигантот Volvo.

Камионот Vera стигна како засилување во товарниот сообраќај, а како прва задача треба да превезува контејнери од логистичкиот центар до терминалот на пристаништето во Гетеборг.

Од Volvo тврдат дека Vera може да превезе големи количества товар за кратки делници и има прецизно маневрирање. Вози со брзина од 40км/час и засега е под надзор од контролна кула.