Трамп против Amazon – нова војна во зачеток?


Топ 10 најголеми фудбалски дербија


Уште пред да се кандидира во трката за претседател на САД, јасно и гласно беше дека Доналд Трамп не е обожавател на Amazon и неговиот прв човек Џеф Безос.

Поради тоа, за многумина не беше преголемо изненадување кога неименуван извор од Белата куќа објави дека г. Трамп е опседнат со Amazon.

Г. Трамп не остана на ова. Но, ако помисливте дека ќе следи демант, тогаш најверојано сте го преспале периодот по изборот. Претседателот продолжи со истиот тон:

„Ја искажав мојата загриженост со Amazon уште долго пред изборите. За разлика од другите, плаќаат малку или не плаќаат данок на државните и локалните власти, ја користат нашата пошта за транспорт (ова е огромна загуба за САД) и оставаат многу илјади трговци без работа“.

Секако изјавата на г. Трамп доаѓа од неговото oмилено средство за комуникација, Twitter.

По текстот на Axios и објавата на Twitter, акциите на најголемата светеска продавница паднаа 4.4%.

Личната нетрпеливост кон Џеф Безос и Amazon, го инспирира г. Трамп да не ја зборува вистината, дури и кога му е предочена. Најдобар пример за тоа е најверојатно изјавата дека поштата губи пари поради Amazon. Во реалноста ситуацијата е сосем обратна, американската пошта заработува значително од пратките кои ги купуваат корисниците онлајн.

„Зошто Американската пошта која губи милијарди долари годишно не зема пари од Amazon и други компании за да ги испорача нивните пакети, го прават Amazon побогат, а поштата станува поглупава и посиромашна“, продолжи Трамп на Twitter.