„Течно виножито“ – фантазмагоричните бои на реката Кањо Кристалес


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Кањо Кристалес во Колумбија од поодамна се наоѓа на списокот на најубави реки во светот.

Позната и како „течно виножито“ оваа спектакуларна река се претвора во калеидоскоп од бои, благодарение на слатководните растенија специфични планинскиот венец Сиера де ла Макарена.

24-11-cano-cristales2

За време на краткиот временски период меѓу сувата и дождовната сезона – од јули до ноември – мовта, водните растенија и коралите и даваат на оваа река невројатен изглед.

24-11-cano-cristales3

Туристи се собираат секоја сезона за да уживаат во погледот на зелената, сивата, црвената и жолтата боја, а локалните жители велат дека реката најубаво изгледа непосредно по невреме.

24-11-cano-cristales4

Речното дно е богато со седименти стари и до 1,2 милијарди години, кои исто така и даваат боја на оваа река.

24-11-cano-cristales5

До Кањо Кристалес не може да се дојде со автомобил, туку со пешачење и тоа од Макарена националниот парк.