Porsche Taycan влезе во Гинисовата книга на рекорди како најбрз автомобил во затворен простор


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Porsche, во принцип, нема проблеми со промоција на своите модели, најмалку со Taycan, кој и покрај високата продажна цена, не е најлош во опсегот. Напротив, неговата популарност продолжува да расте. И за да не се прекине возбуда околу електричниот седан, Порше реши повторно да направи нешто посебно, за што ќе се зборува.

Тие одлучија со Taycan да го соборат рекордот во брзина за Гинисовата книга на рекорди. Претпоставувате, има замка , а тоа е рекорд во затворен простор. И не, тие не користат никаков подземен воен комплекс за да го соборат рекордот, туку Центарот за конвенции Ернест Н. Моријал, изложбен салон во Њу Орлеанс кој е еден од најголемите во светот со површина од околу 93.000 квадратни метри .

Претходниот рекорд бил 138,4 км на час, што е максимална брзина што возилото ја достигнало во затворен простор и успеало безбедно да застане. Со оглед на потенцијалот на електричниот Taycan, проблемот тука не е должината на пресекот, туку самата подлога, што е многу мазна.

По неколку обиди, возачот Лах Кин тргна да го собори рекордот. Со активирана контрола на стартувањето, тој забрза до 165,1 км на час и со тоа го сруши рекордот стар седум години.