Најскапите музички плочи на светот кои достигнале вртоглави цени


Викенд најава - Најинтересно во Серија А! ↓↓↓Веб сајтот LoveAntiques.com и експертот за винил изданија Фил Бартон составиле листа на највредните плочи на светот. Очекувано, на врвот а листата се The Beatles, Sex Pistols, Queen, Led Zeppelin.

White Album на Битлси е на врвот на листата. Примерок чиј сопственик бил Ринго Стар минатата година бил продаден на аукција за 910 илјади долари. На листата е и албумот „Music For Supermarkets“ на Жан Мишел Жар, кој во 1983 година го објавил во еден примерок и потоа ги уништил „мастер“ снимките. Денес тој албум вреди помеѓу 10 и 30 илјади фунти.

Ова е листата на топ 20 највредни плочи.

7-12-najskapi-ploci-beatles

1. The Beatles – „The Beatles“ (White Album) – 730,876 фунти

2. The Quarrymen – „That”ll Be The Day/In Spite Of All The Danger“ – 100,000 фунти

3. The Beatles – „Love Me Do“ – 80,500 фунти

7-12-najskapi-ploci-jarre

4. Jean Michel Jarre – „Music For Supermarkets“ – 10,000 – 30,000 фунти

5. Frank Wilson – „Do I Love You (Indeed I Do)“ – 25,000 фунти

6. Sex Pistols – „God Save The Queen“ – 12,000 фунти

7. Billy Nicholls – „Would You Believe“ – 10,000 фунти

8. The Beatles – „Please Please Me“ – 7,500 фунти

9. Robert Johnson – „Kind Hearted Woman Blues“ – 7,000 фунти
7-12-najskapi-ploci-qween
10. Queen – „Bohemian Rhapsody/I”m In Love With My Car“ – 5,000 фунти

11. U2 – „Pride (In The Name Of Love)“ – 5,000 фунти

12. John’s Children – „Midsummer Night“s Scene/Sara Crazy Child” – 4,000 фунти

13. Ron Hargrave – „Latch On/Only A Daydream“ – 3,000 фунти

14. Led Zeppelin – „Led Zeppelin“ – 3,000 фунти

15. The Beatles – „Love Me Do/PS I Love You“ – 3,000 фунти

7-12-najskapi-ploci-bowie

16. David Bowie – „Space Oddity/Wild Eyed Boy From Freecloud“ – 3,000 фунти

17. Tinkerbells Fairydust – „Tinkerbells Fairydust“ – 3,000 фунти

18. Madonna – „Erotica“ – 2,000 фунти

19. Wings – „Love is Strange“ – 1,500 – 2,000 фунти

20. Tudors Lodges – „Tudor Lodge“ – 1,200 фунти