Кинезите буквално секаде ќе плаќаат преку телефон – дури и кога седат на кафе


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Кога станува збор за „онлајн“ плаќање преку телефон, Кинезите ќе бидат апсолутни светски шампиони. Оваа година, над половина милијарда од кинеската популација ќе ги плаќаат своите сметки во продаваници, ресторани, кафулиња, пренесуваат медиумите од регионот.

Според истражувањето на DIgital Outlook преку апликации за плаќање во тековната година, еден просечен потрошувач од Кина ќе потроши околу 1100 долари.

Додека пак еден просечен Британски потрошувач во 2019 година се очекува да потроши околу 3.000, а во САД околу 2.400 долари.

Во азиската држава апликациите Alipay и WeChat Pay за плаќање се најлесто избрани од страна на кинезите. Апликации кои се широко прифатени од голем број на сопственици на продавници, усостители и потрошувачи.

Инаку вкупната годишна вредност на направена трансакција по корисник во Кина сепак е пониска од онаа во Соединетите Американски држави, Велика Британија и Франција.