Ќе копа на „Црвената планета“: Сондата InSight од НАСА успешно слета на Марс


Дерби викенд: Ел Класико, дерби на Италија и битка за Рим! ↓↓↓Во седиштето на НАСА се славеше откако целиот свет го дочека големиот момент на слетувањето на истражувачката сонда InSight на површината од Марс, на кое бевме сведоци вчера вечер во 20:45 часот.

Сондата е опремена со бројни инструменти , со кои ќе може да се копа и на длабочина од 5 метри под површината на Марс.

Успехот на ова слетување на сондата е особено голем ако се знае дека од вкупно 44 роботизаирани сонди, само 18 успеале да се пробијат на Марс.

Особено беше важно оваа сонда да слета , зашто се очекува да докаже дека на МАРС има вода , односно дека било можно во далечното минато да постоел живот. InSight патуваше до Марс со брзина од 20 000 километри на час и се спушти на црвената планета под агол од 12 степени.

При спуштањето , најкритични беа последните седум минути , кога сондата ја намали брзината од 20 000 на 1 600 километри на час за само две минути. Тогаш модулот се загреа на 1 482 степени целзиусови , темепратура доволна да се растопи челик.