Живот

За време на пандемија луѓето јадат повеќе овошје и зеленчук и помалку фрлаат храна

Резултатите од истражувачките анализи направени врз 11.000 потрошувачи во 11 земји, за време на пандемијата на коронавирусот и мерките за изолација, покажаа дека луѓето помалку се одлучуваат за готови оброци и купуваат повеќе овошје и зеленчук.

„Бидејќи луѓето се принудени да останат дома, тие започнаа да пробуваат нови рецепти и се чини дека фрлаат помалку храна. Во изолација, јадат поздраво, подготвуваат јадења дома и консумираат повеќе овошје и зеленчук“, изјави Шарлот Де Бакер, координатор на студијата спроведена од научници од белгискиот универзитет во Антверпен.

Истражувањето покажа дека мнозинството испитаници од земјите опфатени со истражувањето го намалиле купувањето на готови и полу-готови јадења наменети за загревање во микробранови печки.

Станува збор за испитаници од Австралија, Белгија, Чиле, Уганда, Холандија, Франција, Австрија, Грција, Канада, Бразил и Ирска.

„Се навикнавме да консумираме грицки, да нарачуваме храна од ресторани, да нарачуваме оброци преку интернет и полу-готови оброци , а го заменивме со готвење храна дома“, вели Фирна од Азербејџан што живее и работи во Брисел, опишувајќи ги промените во нејзиното домаќинство за време на пандемијата. „Изгубив четири килограми и горда сум на тоа“.

Во скоро половина од испитаните земји, на луѓето велат дека купуваат помалку солени грицки и слатки, иако целокупната продажба им останала стабилна.

Потрошувачката на солена, масна и слатка храна обично е во пораст кога луѓето се под стрес, но за време на пандемијата на коронавирус, ова зголемено копнеење за одредена храна во многу земји е заменето со домашни деликатеси, изјави Де Бакер, претседател на ФООМС, група научници кои храната ја проучуваат во контекст на медиуми и социјална интеракција при Универзитетот во Антверпен.

На пример, во Чиле имало голем пад на продажбата на грицки, но и најголем пораст во набавките брашно и квасец. Потрошувачката на месо, риба и алкохолни пијалоци во времето на пандемијата останала иста.

Истражувањето, засновано на доброволни одговори на интернет од учесниците помеѓу 17 април и 7 мај, од кои 6.700 се белгиски државјани, ќе биде проширено на потрошувачите од околу 25 земји, а конечните резултати ќе бидат објавени до крајот на јуни.

Де Бакер рече дека прелиминарните резултати укажуваат на расчистување на новите трендови и сметаат дека е малку веројатно дека тие ќе се променат во блиска иднина затоа што пандемијата го насочи вниманието на луѓето кон поздрава диета.

Мјуриел Бернард, сопственичка на белгиската онлајн продавница за органска храна eFarmz, беше принудена скоро да го удвои бројот на вработените на 25 за да ја задоволи побарувачката на клиентите за свежи органски производи. „По неколку дена изолација, откривме значително зголемување на продажбата“, рече таа.

Во сите испитани земји луѓето за време на карантинот купувале поголема количина свежо, конзервирано или замрзнато овошје и зеленчук и таа промена, вели Де Бакер, може да се толкува како зголемена грижа за здравјето.

Трендот веројатно се должи и на фактот дека луѓето морале внимателно да го испланираат времето што ќе го поминат во супермаркетите, што беше скратено, смета Де Бакер. „Ако направите список за купување и планирате оброци однапред, со помала веројатност ќе ставите нездрава храна во корпата“.

Учесниците во анкетата, главно жени, одговориле дека пробале нови рецепти за време на изолацијата, користејќи ја преостанатата храна од претходниот ден, со што се намалил сегашниот тренд на фрлање храна.

Овој став кон храната е веројатно поврзан со стравувањата од негов недостиг, вели Де Бакер и веројатно ќе исчезне откако полиците на супермаркетите веќе не се полупразни.

Но, тој тврди дека некои навики на јадење веројатно ќе продолжат дури и откако ќе помине епидемискиот период. Имено, во многу земји карантинот траел подолго од шест недели, што е период потребен на потрошувачите да развиваат нови навики.

Во исто време, луѓето што испробуваат нови рецепти стануваат посигурни во своите кулинарски знаења, па затоа ќе продолжат да готват дома дури и откако ќе заврши, смета Де Бакер.

Но, некои земјоделци се во загуба.Затворањето на ресторанот ја намали побарувачката за производи како печурки, зелена салата и друг зеленчук, според „Фрелфел Европа“, здружение кое го претставува европскиот сектор на свежи производи со годишен обрт проценет на 200 милијарди евра.

Advertisements
To Top