Вебкафе

Во шокантен обрежувачки ритуал во Јужна Африка починало 21 момче

На почетокот од ноември оваа година, најмалку 21 момче го загубило животот како последица од ритуалното обрежување кое е традиционален ритуал во Јужноафриканската Република.

И покрај тоа што Јужноафриканските власти веќе подолго време се борат против незаконската иницијација , сепак бројот на ваквите традиционални ритуали е во пораст.

Организациите за заштита на човековите права сметаат дека властите не прават доволно за да се забранат ваквите ритуали, додека властите ги обвинуваат родителите и семејствата на децата.

Полицијата поведе истрага за да се утврди под какви околности загинале момчињата на тинејџерска возраст.

Официјалните податоци покажуваат дека во ЈАР во последните неколку години им биле отсечени половите органи на над 1.000 момчиња.

To Top