Вебкафе

Индонезиски научници тврдат дека на Јава ја откриле најголемата пирамида на светот

Индонезискиот тим научници пред научната јавност во Вашингтон ги презентирале доказите за нивното тврдење дека на индонезискиот остров Јава ја откриле најголемата пирамида досега позната во историјата на човечката цивилизација.

Пирамидата се наоѓа на западниот дел од островот Јава , во подрачје за кое од почетокот на 20 век холандските истражувачи тврдат дека е преполно со мегалити. Научниците тврдат дека археолошката структура не се наоѓа само на врвот, туку дека опфаќа подрачје од 15 хектари , градени во различни периоди.

Тие во истражувањето користеле софистицирана опрема, како сателитски радар, сеизмички топограф и со археолошки ископувања. Слоевите од градбата се наоѓаат и на длабочина од 15 метри, па дури и подлабоко , каде се наоѓа најдолниот слој од вулканска лава , која била преработена од праисториските луѓе.

Староста на слоевите на градбата , датира од различни историски периоди така што најновите се стари околу 3 500, додека најстарите слоеви се градени и пред 28.000 години.

Се смета дека станува збор за религиозни објекти, кои се граделе, уривале и повторно обновувале во текот на илјадници години.

Advertisements
To Top