Toyota е најновата жртва на недостатокот на чипови

До овие денови, Тојота, благодарение на огромните залихи, добро се справувала со глобалниот недостаток на чипови, но сега сепак е принудена да преземе соодветни мерки. Според последните податоци, Тојота привремено ќе го прекине производството во некои погони, што ќе значи пад на производството од планираните 900.000 на само 540.000 возила месечно.

Во официјалната изјава, Тојота објавува дека во септември 27 од 28 производствени линии ќе се вклопат во 14 -те фабрики на Тојота. Сосема неочекувано, бидејќи ова е најголемиот прекин на производството во автомобилската индустрија во поновата историја.

Ова не значи дека другите немаат проблеми. Имено, некои други производители веќе започнаа со селективни укинувања, а некои го продолжија производството и сега имаат огромни количини недовршени возила. GM на тој начин го задржа само производството на профитабилни SUV возила, исто како и Ford кој штотуку објави привремен прекин на производството на Fiesta.