Ретка снимка од голите останки: Вака се одржува мртвото тело на Ленин

Балсамираното тело на Владимир Илич Ленин, кое почива во специјално изградениот мавзолеј на Црвениот плоштад во Москва, секои две години задолжително се подложува на редовно капење.

Телото на Ленин се капе во посебна хемиска смеса која што го спречува распаѓањето, а по овој третман се облекува во нов костум. Според некои податоци трошоците за медицинските и биолошките работи за одржување на телото на Ленин изнесуваат 13 милиони рубљи, односно околу 190 илјади евра годишно.