Преглед на хематолог зошто да одите?

Преглед на хематолог зошто да одите?

Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Преглед на хематолог се препорачува кај пациенти кај кои постои основано сомневање за проблем со крвниот систем на пациентот.

Хематологијата е посебна гранка на интерната медицина која се занимава со проучување на крвта и крвните болести. Односно, се занимава со проучување на патологија, физиологија, етиологија, како и превенција, дијагноза, прогноза и третман на крвни нарушувања. Органите на крвниот систем вклучуваат црниот дроб, коскената срцевина, слезината, тимусот, лимфните јазли и крвните клетки (еритроцити, леукоцити, тромбоцити).

Покрај болестите на крвниот систем, хематолозите го проучуваат нивното влијание врз другите органи на човечкото тело.

Тие главно се фокусираат на лимфните системи и коскената срцевина, како и на нарушувањата на крвните клетки и тромбоцитите.

Болестите на крвта понекогаш може да бидат фатални за животот на пациентот, затоа тие се сфаќаат многу сериозно. Хематолозите вложуваат многу труд и време во превенција од болести и нарушувања во крвниот систем.

Затоа, проверката на комплетната крвна слика и биохемијата е важна и се препорачува еднаш на секои 6 месеци, дури и кај помлади луѓе и лица кои немаат никакви симптоми.

Анатомија на крвта

Без крв, нашето тело не може да функционира.

Преку крвта, секоја клетка во телото добива кислород и хранливи материи неопходни за живот и ги исфрла отпадните материи.

Крвта се состои од плазма, која сочинува 55% од волуменот, и еритроцити, леукоцити и тромбоцити, кои сочинуваат 45% од волуменот на крвта.

Црвените крвни зрнца – еритроцитите се произведуваат во коскената срцевина и служат за пренос на кислород од белите дробови до сите други ткива, а исто така го пренесуваат јаглерод диоксидот назад во белите дробови со цел да го издишат и исфрлат овој гас од телото.

Белите крвни зрнца или леукоцити исто така се создаваат во коскената срцевина и му помагаат на телото да се бори против разни инфекции.

Тие го формираат одбранбениот систем на нашето тело.

Тромбоцитите се безбојни мали фрагменти кои се држат заедно и комуницираат со протеините за да спречат крварење.

Тие, како еритроцитите и леукоцитите, се произведуваат во коскената срцевина и заедно со леукоцитите сочинуваат само 1% од целата крв.

Плазмата е најголемиот дел од крвта. Се состои од вода, ензими и сол и има бледо жолтеникава боја. Иако често се занемарува, плазмата е всушност исклучително важна компонента на крвта и го сочинува најголемиот дел од неа.

Неговата главна улога е да транспортира хранливи материи, хормони и протеини до деловите од телото на кои им е потребно. Клетките исто така ги исфрлаат своите отпадни производи во плазмата. Плазмата потоа помага да се отстранат овие отпадни материи од телото. Крвната плазма исто така ги носи сите компоненти на крвта низ вашиот циркулаторен систем.
Покрај водата, солите и ензимите, плазмата содржи и други важни компоненти.

Тие вклучуваат антитела, фактори на коагулација на крвта и протеините албумин и фибриноген.

Крвната плазма во медицинскиот свет е позната и како „дар на животот“ и нејзината важност е исклучително голема.

Многу автоимуни болести се лекуваат со дарување крвна плазма.

Кога е неопходно да се посети хематолог?

Најчестите причини зошто општ лекар ќе ве упати на хематолог се:

  • анемија (ниско ниво на црвени крвни зрнца во крвта)
  • сепса – опасна реакција на инфекција
  • хемофилија – генетска болест на нарушувања на коагулацијата на крвта
  • леукемија, мултипен миелом или лимфом (рак на крвта)
  • длабока венска тромбоза
  • српеста анемија

Ова се некои од најчестите болести и нарушувања во крвниот систем. Некои се полесни за лекување, а некои се потешки. Она што е единствено за нив е дека раното откривање е предуслов за побрзо и полесно лекување.

Доколку забележите некој од симптомите што може да укажуваат на постоење на овие нарушувања, задолжително закажете преглед со хематолог.

Симптомите може да бидат како што следува:

Замор, вртоглавица, слабост, проблеми со концентрацијата, аритмија, отежнато дишење (анемија)
хронични инфекции, замор, необјаснето губење на тежината, малаксаност (нарушување на леукоцитите)
незараснување или бавно зараснување на рани и исеченици, крв што не се згрутчува по повреда или исеченица, модринки кои се појавуваат дури и при најмал допир на кожата (нарушување на тромбоцитите)

Каков е прегледот кај хематологот?

Како и речиси секој специјалистички преглед и преглед на хематолог, започнува со разговор со пациентот и земање анамнеза. Разговорот вклучува информации за симптомите на пациентот, медицинската историја и генетските предиспозиции.

Исто така, на преглед на хематолог треба да ја донесете целата претходна медицинска документација што ја поседувате и резултатите од лабораториската анализа на крвта, доколку ја имате.

Прегледот на хематолог трае околу половина час и е целосно безболен.

По разговорот, хематологот го започнува физичкиот преглед на пациентот со палпација, набљудување и мерење на крвен притисок. За време на физичкиот преглед на пациентот, хематологот ќе забележи можни промени на кожата на пациентот, како и знаци на инфекција и воспаление.

После тоа потребно е да се направат одредени лабораториски испитувања како комплетна крвна слика, биохемија и посебни параметри кои хематологот ги смета за неопходни. Доколку постои сомневање за нарушување на коскената срцевина, за време на прегледот може да се направи биопсија на коскената срцевина.

По направените тестови, хематологот ќе одлучи дали е неопходно да се направат некои други тестови или снимање со помош на ултразвук, КТ скенер или магнетна резонанца. Најчесто прво се прави ултразвук со колор доплер.

Кога вашиот хематолог ќе ги има на располагање сите резултати, тој ќе може точно да ја утврди дијагнозата и да предложи план и курс на лекување за нарушувањето на крвта.

Анемијата е едно од најчестите нарушувања во крвниот систем и особено е присутна кај лицата со нарушено здравје и кај трудниците.

Затоа хематолозите препорачуваат барем еднаш годишно да се прави контролен преглед кај хематолог или барем лабораториски анализи на крвта.

Кај лица кои припаѓаат на ризичната група еднаш на секои 6 месеци.

Врз основа на резултатите, вашиот хематолог ќе одлучи што треба да се направи понатаму од тестовите и како да се третира нарушувањето доколку е присутно.

Не чекајте, бидејќи некои од крвните заболувања можат да бидат многу прогресивни и опасни по животот на пациентот!

Колку побрзо се откријат и лекуваат ваквите болести, толку побрзо ќе ги излечите и ќе спречите прогресија на болеста и можен фатален исход.