Планетата Земја официјално го доби својот петти океан


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Планетата Земјата минатата недела и официјално го доби својот петти океан откако неговото постоење беше признато и потврдено од страна на научниците. По Арктичкиот, Атлантскиот, Индискиот и Пацификот, сега е признат и Јужниот океан.

Националното географско друштво официјално го призна Јужниот океан на 8 јуни на Светскиот ден на океаните.

1. Беше дел од Пацификот. Тоа е океан кој целосно го опкружува Антарктикот и се протега северно од Антарктикот до 60 степени јужна географска ширина, а е поврзан со Атлантскиот, Индискиот и Пацифичкиот океан.

2. Денес тој е втор најмал океан во светот. Само Арктичкиот океан е помал.

3. Тој е одделен од другите океани со струи, а не со континенти.

4. Живеалиште е на уникатен екосистем. Тоа е единственото место на светот каде што може да се види царскиот пингвин, венделовите туљани и илјадници други уникатни организми кои не живеат на друго место.

5. Промена во образованието. Учениците учат за океаните за оние океани што ги учат. Ако Јужниот океан не е вклучен, тогаш нема да ги научат неговите специфики и колку е тој навистина важен.

„Јужниот океан одамна е признат меѓу научниците, но бидејќи немаше меѓународен договор, никогаш официјално не го признавме “, рече географот Алекс Таит. Научниците го признаваат Петтиот океан повеќе од 20 години, во кој се наоѓа и Антарктичката циркумполарна струја (ССК), студена морска струја што се движи од запад кон исток, а научниците веруваат дека се формирал пред 34 милиони години, кога просторот на денешниот Антарктик се одделил од Јужна Америка.

Токму поради ACC, водите на Јужниот океан се постудени и помалку солени од водите на север и обезбедуваат живеалиште за илјадници видови, појаснуваат научниците. Исто така, за Јужниот океан се вели дека е „витална компонента на Земјината клима што се менува и дека ACC е единствената глобална струја што користи вода од трите океана што го опкружуваат за да пренесе топлина преку целата планета“.

Океаните зафаќаат 71 процент од површината на Земјата и, според толкувањето на Националната управа за океани и атмосфера на САД, претставуваат единствено и континуирано водно тело со големи димензии.