Патничка се возеше на работ од орбитата на Земјата со вселенското летало од Бренсон

Патничка со вселенското летало на Virgin Galactic наречено SpaceShipTwo, во сопственост на милијардерот Ричард Бренсон, пристигна до границата меѓу орбитата на планетата Земја и останатиот вселенски простор.

Леталото на британскиот милијардер стигна на височина од 90 километри над Земјата. Леталото SpaceShipTwo, кој Бренсон го направи за превоз на туристи низ вселената , беше лансиран од пустината Мохаве и вчера достигнал височина од 89,9 километри , односно 55,87 милји.

Според американските стандарди тоа е веќе вселена , зашто просторот над 50 милји се смета за вселенски. Леталото се движело со брзина од 3 маха , односно три пати побргу од брзината на звукот и потоа без проблеми слета во вселенската база во пустината Мохаве.

Леталото е дизајнирано за превоз на шест патници , но овој пат имаше само еден.

Главен конкурент во овој бизнис на милијардерот Бренсон му е најбогатиот човек на светот , Џеф Безос , сопственикот на Амазон. Неговата вселенска програма Blue Origin најави дека до крајот на годината ќе превезува патници на поголема висина отколку Брезос.