Откриени научни докази за досега непознати древни луѓе


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Коски на тинејџерка, член на племето ловци-собирачи, која починала пред повеќе од 7.000 години на индонезискиот остров Сулавеси, ја откриваат импресивната приказната за постоење на досега непознати за науката древни луѓе.

Според новото истражување, овој конкретен човечки вид досега не бил пронајден никаде на друго место во светот. Студијата била објавена во средата во списанието „Nature“, објави Си -Ен -Ен.

„Ја откривме првата древна човечка ДНК во островскиот регион помеѓу Азија и Австралија, позната како Валацеа, што ни даде нов увид во генетската разновидност и историјата на популацијата на раните модерни луѓе во овој малку познат дел од светот“. вели коавторот на студијата Адам Брум, професор по археологија во истражувачкиот центар за човечка еволуција на Универзитетот Грифит во Австралија.

Првите модерни луѓе ги користеле островите Валаса, претежно индонезиски острови кои ги вклучуваат Сулавеси, Ломбок и Флорес, бидејќи мигрирале од Евроазија на австралискиот континент пред повеќе од 50.000 години, веруваат истражувачите. Сепак, точната маршрута или начинот на кој тие се движеле низ овој премин, сепак, не е познат.

„Сигурно го направија тоа со релативно софистицирани пловни објекти, бидејќи немаше копнени мостови меѓу островите, дури и за време на глацијалните врвови на последното ледено доба, кога глобалното ниво на морето беше до 140 метри пониско од денешното“, рече Брум.

“Алатките и пештерските слики сугерираат дека луѓето живееле на овие острови пред 47.000 години, но фосилните записи се ретки и древната ДНК се разградува побрзо во тропските клими. Меѓутоа, во 2015 година, истражувачите откриле скелет на жена од 17 до 18 години а нејзините остатоци биле погребани пред 7200 години. Тоа беше дел од културата Тоале, откриена само во југозападната област Сулавеси. Пештерата е дел од археолошкиот локалитет наречен Леанг Панинге.

Тоалеанци е името што археолозите му го дале на оваа прилично загадочна култура на праисториски ловци и собирачи, кои живееле во пошумените рамнини и планини во јужниот дел на Сулавеси од пред околу 8000 години до околу петтиот век од нашата ера. Имале многу карактеристични камени алатки, вклучувајќи мали, фино изработени врвови на стрели, познати како врвови Марос, кои не се наоѓаат на друго место на островот или во пошироката Индонезија “, објаснува Брум за Си -Ен -Ен.

Младата девојка, ловец-собирач е првиот претежно целосен и добро сочуван скелет поврзан со тоалеанската култура, посочува Брум. Водечката авторка на студијата Селина Карлхоф успеала да извлече ДНК од клинестата коска на черепот.

„Тоа беше голем предизвик бидејќи остатоците беа прилично уништени од тропската клима“, рече Карлхоф, докторант на Институтот Макс Планк за наука за човечка историја во Јена, Германија.

Работата за добивање генетски податоци е вредна за напор. Се покажало дека ДНК на младата жена потекнува од првиот бран модерни луѓе кои дошле во Валас пред 50.000 години. Тоа е дел од почетната колонизација на Голема Австралија или комбинираната копнена маса на Леденото доба на Австралија и Нова Гвинеја. Ова се предци на денешните домородни Австралијци и Папуанци, рече Брум.

Излезе дека најстариот геном пронајден на островите Валаса открил нешто друго – дотогаш непознати древни луѓе. Исто така, го дели потеклото со посебна група од Азија, која веројатно пристигнала по колонизацијата на Голема Австралија, бидејќи модерните домородни Австралијци и Папуанци не го делат потеклото со оваа група, истакнува Брум.

“Претходно се мислеше дека луѓето со азиски гени за првпат дошле во Валас пред околу 3.500 години, кога земјоделците што зборувале австронезиски од неолитскиот Тајван преку Филипините стигнале во Индонезија. Ова сугерира дека можеби имало посебна група модерни луѓе во овој регион, за што досега немавме поим, бидејќи археолошките локалитети во Валаса се многу ретки, а древните скелет се зачувани уште поретко “, вели Брум.

Потомците на оваа лоза повеќе не постојат. Нејзиниот геном вклучува трага од мистериозна и изумрена група луѓе – Денисовани. Неколку фосили што укажуваат на тоа дека овие рани луѓе некогаш постоеле се најдени претежно во Сибир и Тибет.

„Фактот дека нивните гени се наоѓаат кај собирачите и ловци во Леан Панинг ја поддржува нашата претходна хипотеза дека Денисовците заземале далеку поголема географска област отколку што се мислеше“, вели коавторот на студијата Јоханес Краузе, професор по археогенетика на Институтот Макс Планк за Еволутивна антропологија во Лајпциг, Германија.

Но, кога нејзината ДНК се споредила со онаа на другите ловци-собирачи кои живееле западно од Валаса во исто време, нивната ДНК не содржела траги од Денисовска ДНК.

“Географската дистрибуција на Денисовци и современи луѓе можеби се преклопиле во регионот Валас. Ова може да биде клучно место каде што се вкрстија Денисовјаните и предците на домородните Австралијци и Папуанци”, вели коавторот на студијата Козимо Пост, професор во Центарот Сенкенберг за човечка еволуција и палеосредина во Франкфурт , Германија.

Истражувачите не знаат што се случило со толеанската култура, и ова откритие е дел од загатката и обидот да се разбере генетската историја на древните луѓе во Југоисточна Азија.