Низ објективот на минатоста: Што виде Бланш Пејн во Скопје, 1936 година?


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Во раниот период на 20-ти век, било невообичаено една жена да патува сама, но Бланш Пејн, контра тоа тогаш мејнстрим убедување, посетила многун локации за да документира фолклорни носии кои се во исчезнување.

Пејн била вистинска пионерка на полето на полето на носиите и дизајнот, бидејќи има напишано и обемен текст за историјата на модата, History of Costume, како и неојавен ракопис за народните носии од бивша Југославија.

После нејзината смрт, нејзините собрани материјали за носии беа сместени како колекција во Henry Art Gallery во Универзитетот од Вашингтон, додека архивираните материјали патуваа до библиотеките на одделот за посебни колекции на универзитетот.

Извор: Фејсбук страна Мacedonian Time Travel (сите фотографии ТУКА)