Најмалата камера на светот – голема колку зрно сол


Unboxing: Што е ново во студиото на BMG Network!? ↓↓↓


Многу од денешните уреди имаат имплементирано камери, од телефони и лаптопи а камери се користат и во медицината и науката.

Сега научниците создадоа минијатурна камера, која е со големина на зрно сол и моментално е најмалата камера во светот.

Ова не е првпат научниците да се обидат да создадат минијатурна камера за научно истражување и медицина, но сегашните решенија произведуваа матна и искривена слика, со ограничено видно поле.

Најновото решение е дело на истражувачите од Универзитетот Принстон, кои успеале да ги надминат претходните проблеми и да создадат остри, живописни фотографии.

Тие својот систем го нарекуваат „ neural nano-optic “, и тврдат дека фотографиите создадени на овој начин можат да се споредат со фотографиите создадени од стандардните камери, кои се 500.000 пати поголеми.