Кој ќе го купи најскапиот автомобил на светот го добива и ова ремек-дело од часовник


Што ќе се случува во последното коло во Серија А, Ла Лига и Лига 1


Ролс Ројс се здружи со часовничарот Бовет 1822 и таа соработка резултираше со изработка на уникатен часовник кој е вистинско ремек-дело. Концептот и дизајнот се развивани цели три години и часовникот може да се носи на рака, во џеб или да се стави во посебна положба на контролната табла од автомобилот.

Создадени се два Tourbillon часовници, за него и за неа, и тоа, судејќи според шпекулациите, би можеле да бидат Бијонсе и нејзиниот сопруг Џеј Зи.

Часовникот е првиот во кој се тестирани сите компоненти како дел од автомобилот. Паскал Рафи, сопственик на „Бовет 1822“, е горд на ова достигнување кога секоја од 51-та компонента на часовникот поминале детално тестирање, дури и тестови на несреќа.

Почетокот на развојот бил системот Амадео од 2010 година, а паралелно се развил и држачот за часовникот за автомобил. Ако часовникот не е ставен во држач, тогаш може да се чува во фиока покриена со кожа. Држачот потоа се заменува со ласерски врежан и лакиран панел.

Куќиштата за часовници се изработени од 18-каратно бело злато, машкиот часовник е полиран, а женскиот часовник е гравиран и исполнет со син лак. На бројчаникот се врежани имињата на сопствениците, како и златната статуа на Spirit of Ecstasy. Конечно, има и влошка направена од абонос.

На задната страна, машкиот часовник има авантурински бирач со мапа на небото, а женскиот содржи слика на цветен букет на бисерен бирач. Часовникот е опремен и со минијатурни модели на автомобили, верни на најмалите детали. Конечниот детал е на мостот Tourbillon, каде е врежано името на подобрата половина на секој сопственик. Tourbillon има 284 компоненти и бројот на осцилации е пригушен на 21.600. На крајот, да речеме дека околу 3000 работни часови биле потрошени за изработка на овој уникатен часовник.