Концепт „жива зграда“: Десеткатница изградена за помалку од 29 часа – тоа го можат само Кинезите

Со примена на нов вид модуларен градежен систем кој го користела во градежничките работи, кинеска компанија успеа да изгради зграда од 10 ката за само 28 часа и 45 минути.

Концептот „жива зграда“ развиен од Брод Груп звучи како да може навистина да се направи револуција во градежната индустрија, пренесува Oddity Central.

Имено, зградата била подигната од три кранови и голема работна сила за рекордно време, откако сите делови биле изработени во локалната фабрика на компанијата и биле пренесени со камиони.

Вистинската иновација зад најновиот производ на компанијата е концептот за градење куќи како автомобили. Сè е произведено и склопено во најсовремена фабрика во Чангшу, а потоа се транспортира до посакуваното место за монтажа.

Откако контејнерите ќе пристигнат на посакуваната локација, потребен е само „крајно едноставен“ процес на инсталација што вклучува затегнување на модулот за обликување на зградата и поврзување на електричната енергија и водовод. Компанијата исто така неодамна демонстрира и монтажа на една таква зграда, а видеото импресионира многумина на социјалните мрежи.ѓ

Според кинеската компанија, структурата од не’рѓосувачки челик е 10 пати полесна и 100 пати посилна од конвенционалните згради и е отпорна на „мега-земјотреси и тајфуни“. Исто така е значително поевтино да се гради од традиционалните конструкции и згради од карбонски челик, благодарение на голем дел од поедноставениот процес на производство.

Исто така, благодарение на изолацијата со дебелина од 22 см, три или четири стаклени стакла и интелигентен систем за обновување на топлината, трошоците за енергија на „живата зграда“, наводно, се значително помали, дури пет до десет пати, тврди компанијата.

Покрај тоа, тие тврдат дека 100% од конструкцијата од не’рѓосувачки челик е 30 пати поотпорна на корозија од карбонскиот челик и очекуваат да трае до 1000 години.