Јужноамерикаците имаат нова идеја: Мундијал на секои две години!?


Дерби во Англија, Столе против кралевите во Мадрид ↓↓↓


КОНМЕБОЛ испрати интересен предлог до ФИФА – да имаме Светско првенство на секои две години, а како главна причина се наведува Лигата на Нации.

Иако постоеа шпекулации дека Лигата на Нации може да се пресели и во Јужна Америка, но претседателот на КОНМЕБОЛ, Алејандро Домингез Вилсон-Смит оди чекор подалеку и предложува Мундијалот да се одржува на секои две години.

Нивното размислување е следното: Зошто да се има нетпотребна Лига на Нации кога во тоа време може да се има уште едно натпреварување на глобално ниво. Постои ли поглобално од Светското првенство!? – Секако, дека не.

Треба да се потсетиме и дека Сеп Блатер своевремено имаше слично размислувањ.е Вилсон-Смит сепак го изнесе и својот став.

„Зошто играчите да се ограничуваат на едно или две светски првенства во кариерата и така да им се одземе можноста за почесто учество во најголемото спортско случување“, смета Вилсон.