Спорт

Јапонските медиуми тврдат: Отворањето и затворањето на Летните Олимписки игри ќе биде без публика

Организаторите на претстојните Летни олимписки игри во Токио планираат да забранат присуство на обични гледачи на церемониите на отворање и затворање. Тоа го објави денеска весникот „Асахи”.

Според медиумот, тоа прашање во моментов се финализира. Во исто време, претставниците на Меѓународниот олимписки комитет (МОК) и членовите на странските делегации ќе можат да присуствуваат на церемониите.

Се проценуваше дека ќе има околу 10.000 гледачи, но организаторите имаат намера да го намалат нивниот број. Ова се очекува да биде официјално објавено по резултатите од пленарниот состанок на организаторите, е закажан за 8 јули.

Олимписките игри во Токио требаше да се одржат од 24 јули до 9 август 2020 година. Поради пандемијата, трките беа одложени за една година; тие ќе се одржат од 23 јули до 8 август. На 20 март, организаторите конечно решија игрите да се одржат без странски навивачи. На 21 јуни беше поставена граница од 10.000 луѓе за локалните гледачи. Искористеноста на спортските објекти за време на натпреварот не смее да надмине 50 проценти.

To Top