Министерство за здравство: Ниту еден од пациентите кај кои е дијагностициран делта-сојот во Македонија не бил вакциниран


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Ниту еден од позитивните пациенти на Ковид-19 кај кои е изолиран делта сојот на SarsCov2 не е вакциниран Ковид-19, информираат од Министерството за здравство.

„По направените анкети со пациентите утврдено е дека никој од нив не примил ниту една доза вакцина, односно ниту се вакцинирани, ниту ревакцинирани. Од вкупниот број позитивни пациенти, кај кои е утврдено присуство на делта сој, само еден е во многу тешка состојба. Станува збор за пациент, кој 8-9 дена откако појавил симптоми на Ковид 19, одбивал да оди на лекар и бил во домашна изолација. Во моментов се вршат епидемиолошки анкети на останати членови од семејството на двајца од хоспитализираните пациенти, кои живееле во заедница и возможно е да се утврди и кај нив присуство на индиски сој на вирусот. Министерството за здравство апелира до граѓаните за што помасовна вакцинација, како и придржување кон основните препораки за заштита од Ковид 19. Сите вакцини со кои располагаме се безбедни и ефикасни и се единствениот начин за заштита од Ковид 19“, додаваат од МЗ.