IFIMES предвидува моќен хакерски напад на Македонија поврзан со референдумот


Кој ќе тепа на Ел Класико!? ↓↓↓


IFIMES е Меѓународен институт за блискоисточни и балкански студии од Љубљана, Словенија, кој редовно ги следи и анализира настаните на Блискиот Исток и Балканот. Во тој контекст, овој институт подготви анализа на настани и анкети на јавното мислење во Македонија пред референдумот за прифаќање на прашањето за името меѓу Македонија и Грција, што ќе се одржи на 30 септември 2018 година. Еве што вели дел од анализата и прогнозите кои IFIMES ги направи за претстојниот референдум поврзан со договорот за спорот со името со соседна Грција и влезот во ЕУ и НАТО.

„Освен дел од внатрешните фактори, клучните предизвици на Македонија пред претстојниот референдум на 30 септември 2018 година доаѓаат однадвор. Јавно противење на членството на Македонија во НАТО изразија Србија и Русија. Затоа го зајакнаа безбедносно-разузнавачкото присуство во таа земја со цел нејзина дестабилизација пред претстојниот референдум.

Не случајно претседателот на Србија, Александар Вучиќ, пред референдумот ја иницира приказната за границите, размена на територии и наводно решение на албанско-српскиот конфликт. Сè е насочено кон Македонија, да се обиде да се спречи успешен референдум во таа мултиетничка земја, со што ќе се спречи нејзино членство во НАТО. Се очекува силен хакерски напад врз Македонија со цел промена на волјата на граѓаните и спречување на успехот на референдумот. Сепак, зад овие причини, се крие веројатно главната причина, а тоа е фактот дека по успешниот референдум следи долгоочекуваниот признавање на канонската автокефалноста на Македонската православна црква (МПЦ), која заеднички сакаат да ја спречат Србија и Русија.

Освен дел од внатрешните фактори, клучните предизвици на Македонија пред претстојниот референдум на 30 септември 2018 година се надвор. Јавното противење на членството на Македонија во НАТО го изразија Србија и Русија. Затоа тие го зајакнаа безбедносно-разузнавачкото присуство во таа земја со цел да ја дестабилизираат пред претстојниот референдум. Не е случајно претседателот на Србија Александар Вучиќ пред референдумот инициран од страна на приказната на границите, размена на територии и наводната одлука на албанско-српскиот конфликт прастара. Сè е насочено кон Македонија, да се обиде да спречи успешен референдум во таа мултиетничка земја, со што ќе се спречи членството на Македонија во НАТО. Се очекува силен хакерски напад врз Македонија со цел да се обиде да ја промени волјата на граѓаните и да го спречи успехот на референдумот. Сепак, и покрај овие причини се наоѓа уште еден веројатно главната причина, а тоа е фактот дека по успешниот референдум следи долгоочекуваниот признавање на канонските автокефалноста на Македонската православна црква (МПЦ), кое е заеднички сакаат да го спречат Србија и Русија.

Загрижувачки е фактот дека во близина на македонско-српската граница во Ниш се наоѓа српско-рускиот хуманитарен центар, која неофицијално претставува руска воена база во Србија и ја загрозува националната безбедност на Македонија и Косово. Наместо да го повлече својот безбедносен разузнавачки апарат од Македонија, Србија дополнително го зголемува.

Ова се потврдува со фактот дека Србија за свој амбасадор во Македонија го назначи контроверзниот Раде Булатовиќ, кој е поранешен директор на безбедносно-информативна агенција (БИА) на Србија. Претходно, советникот за безбедност во Српската амбасада во Скопје беше Горан Живаљевиќ поранешен заменик-директорот на БИА, кој учествуваше во настаните во Македонија, особено во настаните во македонскиот парламент на 27 април, 2017 година, кога беше извршен нападот на Зоран Заев и неговите соработници со обид за ликвидација. Во тие моменти, Живалевиќ беше на местото на настанот. Режимот во Белград имаше тесни врски со режимот на Груевски-Мијалков и тие односи се одржуваат и до денес“.

Целосната верзија можете да ја прочитате ТУКА.

Извор: Либертас