Хаџиманов замина – останаа музиката, песните, емоциите

Македонската пејачка легенда, Зафир Хаџиманов, ја загубил битката со корона вирусот пренесуваат медиумите од соседна Србија.

Зафир Хаџиманов, пејач, композитор и актер починал вчера, на 78-годишна возраст од животот од последици предизвикани од коронавирусот.

Хаџиманов е роден во 1943 година во Кавадарци. Завршил гимназија и музичка школа во Скопје. Во 1967 година дипломирал глума во Белград, откако претходно запишал фармацевтска школа.

Зад себе легендарниот македонски музичар Зафир Хаџиманов оставил 5.000 записи од македонски изворни песни.

Зафир Хаџиманов беше во брак со пејачката Сенка Велетановиќ со која има син, познатиот џез музичар Васил Хаџиманов.