ГО РАСТУРИ ВИВАЛДИ НА ШУПЕЛКА!


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Морис Стегер е швајцарски музичар од светот на класичната музика кој е специјалист и виртуоз за свирење на музички инструмент кој англичаните го викаат recorder (или флејта со вградено свирче), русите блокфлејта, а ние го викаме шупелка.

Стегер е светски познат инструменталист кој го викаат „Паганини на шупелката“, поради неговата виртуозност при изведбите на партиите за овој инструмент кои се напишани од страна на многу прочуени композитори од доменот на класичната музика.

За да се уверите во неговата виртуозност и импресивна изведба – ислушајте го и изгледајте го видеото на кое тој солира при изведбата на „Концерт за шупелка РВ 443“ од Антонио Вивалди.

Стегер е најпознат по импресивните изведби на музичките дела од барокниот период и композиторите од тој класичен музички правец.

Исто како Вивалди, подеднакво добро го „растура“ и Јохан Себастијан Бах.