Германија на првите две места на најпосакувани дестинации за младите за иселување


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Германија е на прво место на листата на желби на младите, каде би сакале да се отселат. На второ место е – пак Германијам јавува ТВ Телма.

Трета најпосакувана дестинација е Швајцарија, според последната студија на Фондацијата Фридрих Еберт.

Професорите кои работеа на оваа студија, велат дека младите луѓе последниве години немаат доверба во институциите, загрижени се за корупцијата , сиромаштијата, невработеност.

И покрај тоа имаат мотивација за учење и работа.

Студијата опфаќа и податоци што младите прават во слободно време. Иако сакаат да живеат во друга земји, сепак тука слободното време го трошат на социјалните мрежи , а помалку на активизам.

Студијата за млади на Фондацијата Фридрих Еберт е направена по втор пат. Првата анлиза беше изготвена пред 5 години.

Извор: Телма