Живот

Факт кој треба да ги загрижи мажите кои носат брата

Резултатите од анализите на примероци од кожа и плунка на 18 мажи на возраст од 18 до 76 години кои носат брада, направени во неколку европски болници, покажаа навистина загрижувачки податоци. Паралелно со овие примероци биле анализирани и примероци од плунки на 30 кучиња од расите шнауцер и германски овчар.

Анализите покажале дека многу повеќе бактерии има во брадата на мажите во споредба со крзното на кучињата.

Тестирањето покажало дека во брадите кај мажите има поголем процент на микроби, а исто така висок процент е најден кај 23 од 30 кучиња кои биле вклучени во истражувањето.

Дури кај седум мажи биле пронајдени бактерии кои претставуваат закана за здравјето на човекот. Испитувањата биле спроведени на Одделението за радиологија на една европска болница која секоја година прави по околу 8.000 магнетни резонанци кај луѓето.

Истражувањето било спроведено со цел не да ги натера мажите да се бричат, туку да ги предупреди болниците дека пациентите оставаат далеку повеќе потенцијално заразни бактерии на разните болнички површини, како и тоа дека стерилизацијата и дезинфекцијата не се доволни да го решат овој проблем.

Advertisements
To Top