Научна реалност

Драми на Јупитер – импресивна фотографија

НАСА објави импресивна и досега невидена фотографија на кое е фатена голема и стравична бура на Јупитер, а која ја направи леталото Џуно.

Леталото Џуно ја сними и ја испрати оваа фотографија за време на прелетувањето покрај најголемата планета во Сончевиот систем, Јупитер. Станува збор за колаж од три фотографии , кои научниците од НАСА ги споиле во една.

Фотографијата настанала на оддалеченост меѓу 26 900 и 95 400 километри од Јупитер. на фотографијата се гледаат големи бури на јужната хемисфера на планетата , како и познатата Голема црвена дамка.

Овој феномен , кој е предмет на долгогоишно проучување во НАСА , настанува на најмалку 350 километри од атмосферата на Јупитер.

Advertisements
To Top