Четири нови хемиски елементи во Периодниот систем добија свои имиња


ТОП викенд: Битка за Манчестер и две дербија во Италија! ↓↓↓


Периодичниот систем на хемиски елементи од пред извесно време содржи четири нови елементи, а денеска тие и официјално ги добија своите имиња, соопшти Меѓународниот сојуз за теоретска и применета хемија (ИУПАЦ).

Радиоактивниот елемент со атомски број 113, е наречен Нипоинум, според Нипон – како што гласи јапонското име на Јапонија. Тој ќе се означува со кратенката Nh.

Tим од руски и американски научници пак, ги именуваа своите елементи 115 и 117 – Московиум (Mc) и Тенесин (Ts) според имињата на рускиот главен град Москва и американската сојузна држава Тенеси.

Четвртиот елемент, со реден број 118 ќе биде познат како Оганесон (Og) во чест на рускиот експерт за нуклеарна физика, Јури Оганесјан.