Завршена конструкцијата на „Џејмс Веб“ – најголемиот вселенски телескоп во историјата


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


НАСА објави дека е завршена конструкцијата нанајголемиот вселенски телескоп некогаш направен од човекот, кој е нарачен „Џејмс Веб“.

Најмоќен телескоп во земјината орбита моментно е „Хабл“, кој е лансиран во 1990 година и се наоѓа на 500 километри од нашата планета. Преку него се дојде до многу сознанија и откритија извонредно полезни за науката.

Изработката на „Џејмс Веб“, која беше комплетирана вчера, започна во 1996 и се одвиваше во „Годард Спејс Флајт“ центарот во Мериленд. Целиот проект, сосе тестирањето и лансирањето, чини околу 9 милијарди долари.

Сега следуваат тестирања околу стабилноста и издржливоста од надворешни влијанија, како на пример – температурни промени. Пред лансирањето, „Џејмс Веб“ ќе биде монтиран на штит со големина на едно тениско игралиште

Новиот телескоп е предвидено да биде лансиран во октомври 2018, на 1,5 милиони километри од Земјата.