Во Нов Зеланд е малку поинаку со минималецот и даноците за најбогатите


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Јасасинда Ардерн, актуелна премиерка на Нов Зеланд, ја зголеми минималната плата за работниците, но и даноците за најбогатите, пренесува Бизнис Вести.

Минималната плата е покачена на 20 УСД на час, а оние со највисоки плати можат да сметаат на 39 проценти од даноците во иднина.

Зголемувањето на минималната плата за 1,14 УСД на час ќе влијае на околу 175 000 работници и ќе ја зголеми сметката за плата во економијата за 216 милиони УСД.

Според ОЕЦД, Нов Зеланд досега беше меѓу петте земји со највисока минимална плата во светот. Jacасинда Ардерн постепено ги зголеми минималните плати во текот на изминатите четири години: во 2017 година беше пет пати помала, на ниво од 4,25 долари.

Новата највисока даночна стапка ќе важи за секој што заработува повеќе од 180.000 УСД годишно, т.е. на околу два проценти од Новозеланѓаните. Тој данок треба да донесе дополнителни 550 милиони долари приходи во буџетот оваа година.

Опозицијата протестира против зголемувањето на минималната плата. „Ненадејното зголемување на минималната плата во период на крајна неизвесност за малите бизниси е економски вандализам“, рекоа тие.

Минатата година Ардерн ги повика работодавците од Нов Зеланд да размислат за усвојување на четиридневна работна недела како еден од начините за закрепнување од пандемиската рецесија. Бидејќи се покажа дека работниците работат попродуктивно од дома, таа ги охрабри работодавците да експериментираат со скратено работно време.