Виц: Гадниот прекар од дедото

Седат дедо и внук на некој рид и гледаат кон селото доле.
Дедото му вели на внукот:
Ги гледаш оние големите куќи во селото? Јас ги имам градено со овие две раце! Дали ме викаат Цветко куќоградачот? Не.
Ја гледаш онаа црква на сред село? Јас ја имам градено. Дали ме викаат Цветко црквоградачот? Не.
Го гледаш оној ѕид околу селото? Сам јас го имам градено, камен по камен! Дали ме викаат Цветко ѕидоградецот? Не.
Ама еднаш ќе ебеш овца и тоа е.