ВИДЕО: Песна за Александар Македонски, пеена во Бобоштица, Корчанско!


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Уште еден доказ дека во македонската национална свест останал врежан ликот на Александар Македонски.  Познатиот македонски активист во Албанија Васил Стерјо и професорката Наде Проева од една старица Македонка од село Бобоштица, Корча во денешна Албанија слушаат и запишуваат песна за Александар Македонски.

Ова е само уште еден во низата докази дека во Македонија (и тоа не само во нашиот дел) одамна се негувал ликот на Александар Македонски во народното творештво, и е уште една шлаканица на сите оние кои тврдат дека Македонија кон античкото минато се свртела само во последниов период.