Се разбуди Кључевскаја сопка на Камчатка

На интернет веќе се споделуваат снимки од ерупцијата на вулканот Кључевскаја сопка на Камчатка.

Сеизмолозите регистрираа исфрлање на вулкански бомби со големина 30-50 сантиметри. Според регионалните вулканолози, ерупцијата би можела да претставува потенцијална опасност за населението, затоа што лавата се спушта директно во ледникот Ерна. Последната ерупција на вулканот Кључевскаја сопка се случи во февруари оваа година.

Извор: Русија Бијонд