Ретки дијадеми за кои се верува дека биле сопственост на Жозефина, сопругата на Наполеон Бонапарта, продадени за 710.000 евра


Лига на Шампиони: Нова сезона, нови очекувања! ↓↓↓


Пар „многу ретки“ дијадеми обложени со драги камења за кои се верува дека и припаѓаат на француската царица Жозефина Бонапарта беа продадени на аукција во Лондон за речиси 710.000 евра.

Двете дијадеми, понудени од приватна британска колекција и стари најмалку 150 години, се верува дека и биле дадени на сопругата на Наполеон Бонапарта од неговата сестра Каролина на почетокот на 19 век, според Sotheby’s.

Двете дијадеми, секоја дел од комплетот соодветен накит дизајниран да се носи заедно – се украсени со скапоцени камења изгравирани со класични глави, од кои некои се веројатно антички, објави аукциската куќа.

Се верувало дека го надаруваат носителот со различни прикажани квалитети како херојство, лојалност и љубов, а дополнително ја следеле и модата од тоа време.

Поукрасната дијадема – составена од карнелијан, емајл и злато – донесе 450.600 фунти, додека другата е продадена за 126.000 фунти, како дел од продажбата на разни вредни и ретки предмети.

„Овие величествени накити украсени со камео го поттикнуваат стилот на големата царица Џозефина – нејзината позиција како сопруга на Наполеон Бонапарта, нејзиниот беспрекорен вкус и нејзиниот интерес за класичната ера“, вели Кристијан Спофот, од Сотби.

„Накитот што се нуди овде ја демонстрира работата на најдобрите француски работилници, а денес речиси и да нема споредливи парчиња на светот.“

„Кога се смени модата, накитот беше искршен и премоделиран, што го направи нивниот опстанок навистина исклучителен“, велат од аукциската куќа.

Жозефин Бонапарта веројатно добила врежани скапоцени камења, за кои Сотби вели дека се можна комбинација на римски примероци кои датираат од 100 година п.н.е., како и помодерни италијански гравури.

Аукционерите веруваат дека накитот бил инсталиран во француската престолнина околу 1808 година во неокласичен стил, наведувајќи ги ознаките на круните што укажуваат на Париз и неговите познати златари од тоа време.

„Таа беше првата што ги вгради овие камеа и врежан накит во нејзиниот фустан, носејќи ги рамноправно со бисери и дијаманти, и создаде сосема нова мода што го зафати Париз и светот, заснована на неокласични форми“, објасни Спофот.

Сотби рече дека дијадемите најверојатно биле купени од Жозефина или нејзиниот двор од британски земјопоседник, колекционер на уметнички дела и политичар Едвард Лашелес, а потоа оставени на неговите потомци.