Прв ден во Ел Салвадор откако биткоинот беше воведен како легална валута – хаос


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Необичниот и прилично смел експеримент на салвадорската влада и нејзиниот 40-годишен претседател Наџиб Букеле не помина како што се надеваше Букеле. Освен протестот и лошиот ден на берзата, имало и технички пореметувања. Еден опозициски политичар утврдил дека поради падот на вредноста на биткоинот – во еден момент се намалил од 52.000 долари на 43.000 – Ел Салвадор загубил три милиони долари.

За да ги поттикне граѓаните да учествуваат во експериментот и да почнат да користат биткоин за плаќање, владата донирала биткоини во вредност од 30 долари за секој граѓанин. Тоа не ги спречи околу илјада граѓани да се соберат во главниот град и, со палење гуми и фрлање петарди, да покажат што мислат за големиот план на владата. Ел Салвадор е сиромашна земја далеку од модерните технолошки трендови. Повеќето, главно сиромашни граѓани немаат ниту банкарска сметка, а многумина немаат пристап до интернет.

Воведувањето на дигиталната валута може да ја уништи земјата и да создаде проблеми за оние на кои им е најтешко, сметаат критичарите, поради нестабилноста на таа валута. Имено, голем дел од БДП на оваа земја, околу 20 проценти, се состои од дознаки од странство, од кои многу преживуваат. Имено, бидејќи услугата за трансакции не се наплатува за дигиталната валута, тоа, според владата, ќе донесе околу 400 милиони долари повеќе годишно во земјата. Според буџетот на Светска банка, повеќе се работи за заштедените 170 милиони долари. Најавувајќи го воведувањето на биткоинот како платежно средство заедно со доларот, Букеле рече: “Мора да ги разбиеме парадигмите од минатото. Ел Салвадор има право да напредува кон земјите од првиот свет”.

Сепак, не се согласуваат сите со таквото коцкање. Според некои анкети, речиси две третини од граѓаните се против. Како што вели Џони Рајт Сол, опозициски политичар кој е меѓу оние кои не го поздравија воведувањето: „Повеќето граѓани знаат многу малку за криптовалутите. Сигурно е познато дека тоа е многу нестабилен и ризичен пазар. И денес го почувствувавме тоа на нашата сопствена кожа “, рече тој. Сол оцени дека вторникот, првиот официјален ден на биткоинот во Ел Салвадор, беше „лош ден за претседателот Букеле, неговата влада и експеримент “.

Рајт Сол истакнува дека опозицијата во Салвадор не го мрази биткоинот, но тој не се согласува дека компаниите се принудени да прифатат биткоин доколку купувач им го понуди. “Биткоинот беше прифатен во парламентот без никаква дебата, законот беше одобрен за само пет часа. Државата ги поддржува таквите плаќања и презема ризик, но ние даночните обврзници сме државата и ќе платиме”, рече тој.

Меѓу критичарите на експериментот во Салвадор се оние кои посочуваат како биткоинот ги поттикнува илегалните трансакции и како често им служи на илегалните групи за перење пари. Ел Салвадор е првата земја во светот што одлучила да воведе биткоин како официјално средство за плаќање. До неодамна, таа земја беше позната само по големиот број насилни смртни случаи и по суровоста на нејзините банди вклучени во нелегалните активности.

Таксистот Даниел Херкулес за Би -Би -Си изјавил дека, знаејќи дека владата ќе го воведе биткоинот како официјално средство за плаќање заедно со американскиот долар, почнал да прифаќа биткоин пред два месеци. Максимум десет проценти од луѓето всушност користат биткоин за плаќање. „Имав еден клиент кој плати 40 долари биткоини за да се вози до аеродромот“, рече Херкулес. Тој е загрижен за нестабилноста на вредноста на дигиталната валута. „Не би сакал да сфатам по напорниот работен ден дека не сум заработил ништо затоа што вредноста паднала“, рече Херкулес. Минатиот септември, еден биткоин вредел 10.000 долари. Во април оваа година, неговата вредност скокнала на 63.000. И во јули се намалила на 30.000.

Џенет Сандовал (70), продавачка од врата до врата, се противи на новата валута. „Отсекогаш сум била отворена за промени, но не овој пат. Нашите корисници велат дека нема да платат со биткоин. Во нашата земја има многу неписмени, и тие едвај знаат да користат мобилен телефон“, рече Сандовал ден пред воведувањето на биткоинот.

За разлика од Ел Салвадор и некои други земји од Латинска Америка кои размислуваат дали да го следат неговиот пример, дел од земјите во светот, пред сè Кина, се занимаваат со зголемена регулација и ограничување на криптовалутите.