„Правилото на 5 часа“ на Бенџамин Френклин


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Дали сте чуле за „Правилото на пет часа“ за успех во животот кое го осмислил и практикувал славниот Бенџамин Френклин?

Овој концепт го применуваат многу успешни и познати луѓе, но и другите кои сакаат да напредуваат во кариерата.

Половина век по неговата смрт, Френклин се смета за најголем американски државник, претприемач, пронаоѓач и писател. Тој секој ден посветувал по 1 час во учење, или вкупно пет часа во неделата ги посветувал на надоградба на неговото знаење. Станувал рано за да учи. Си поставувал цели кои влијаеле на неговиот личен развој и ги следел резултатите.

Направил заедница на луѓе кои тежнеат кон занает и унапредување на заедницата. Своите идеи ги претворал во експерименти.

Според овој пример на Бенџамин Френклин, доколку секој ден барем по еден час си посветите себеси и на вашето знаење, вложувате во себе, долгорочно тоа дава позитивни и прогресивни резултати. Тој го потврдил со лично искуство правилото дека човек учи додека е жив.

Ова принцип секојдневно го практикуваат најуспешните и најпрогресивни луѓе на денешницата како Бил Гејтс, Џек Ма, Илон Маск и многу други.