Почина човекот кој ја популаризираше играта Судоку


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Маки Каџи, човекот познат како „татко на Судоку“ благодарение на неговата улога во популаризирањето на математичката загатка и игра обожавана од милиони, почина на 69 -годишна возраст, објави неговиот јапонски издавач.

Маки Каџи починал во својот дом на 10 август од рак.

„Господинот Каџи беше познат како„ татко на Судоку“ и беше сакан од љубителите на сложувалки низ целиот свет“, објави издавачот Никол на својата веб -страница.

Типот на математички крстозбор Судоку бил измислен од швајцарскиот математичар Леонхард Ојлер во 18 век.

Модерната верзија е формирана во САД, но Каџи се смета за главен популаризатор.Исто така, се верува дека тој го измислил името Судоку, што е кратенка од јапонската фраза „секој број мора да биде индивидуален“.

Судоку бара од играчите да ги постават броевите од еден до девет во кутија составена од 81 квадрати, така што ниеден број не се повторува во ниту една од деветте вертикални или хоризонтални линии.

За да бидат работите уште покомплицирани, решетката исто така е поделена на девет блока што содржат девет индивидуални квадрати, и секој блок мора да содржи броеви од еден до девет.

И покрај јапонското име, оригиналниот концепт на латински квадрати – решетка во која секој број или симбол се појавува еднаш во секој ред – бил осмислен од Ојлер во 18 век.

Никол ја забележал верзијата во американско списание во 1980 -тите и ја лансира во Јапонија, каде што е роден Судоку.

Неколку децении подоцна Судоку се проширил во Европа и САД, а британскиот Би -Би -Си во 2005 година напиша за загатката дека „започна нежен напад врз земјата минатата година и сега може да се најде во четири национални весници“.

Каџи за Би -Би -Си во 2007 година изјавил дека создавањето на новата загатка е како „пронаоѓање богатство“.

“Не станува збор за тоа дали заработувате пари. Тоа е само возбуда кога се обидувате да ги решите”, рече тој.