Вебкафе

Овој е клучниот фактор за големата смртност од КОВИД-19

Феноменот наречен „цитокинска бура“, односно претераниот имунолошки одговор на организмот кој резултира во сериозни воспалителни промени, веројатно е главниот фактор во тешката вирусна болест „Ковид-19“, пренесува АФП, додавајќи дека лекарите во моментов се беспомошни.

Преголемата реакција на имунолошкиот систем се смета за голем придонес во катастрофалната инсуфициенција на органите и смрт кај дел од пациентите со новиот вирус на коронавирус, но сè уште не е јасно до кој степен тешката пневмонија кај критично болните пациенти со Ковид-19 се должи на вирусот или компликации поради презаситеност .

Цитокините се протеини со мала молекуларна тежина кои делуваат како посредници помеѓу делови од имунолошкиот систем. Тие се излачуваат од разни клетки како што се лимфоцити, моноцити, макрофаги и фибробласти. „Цитокинска бура“ е процес во кој нашиот имунолошки систем, пред непознат вирус, реагира со прекумерно размножување на клетките на имунолошкиот систем што лачат цитокини, што пак ги активира новите клетки на имунолошкиот систем.

Треска, замор, сува кашлица – Во четири од пет случаи, инфекција со коронавирус со симптоми САРС-КоВ-2 е „бенигна или умерена“, но исто така може да доведе до отежнато дишење и развој на тежок респираторен синдром. Ова се случува во еден од пет или шест случаи кога е потребно хоспитализирање, соопшти Светската здравствена организација (СЗО).

Тешкотии при дишењето, чувство на притисок на белите дробови, усните и лицето со синкава боја се знаци на тревога и бараат итна медицинска интервенција, предупредува и Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).

Повеќето хоспитализирани пациенти имаат тешка пневмонија и болеста влијае и на белите дробови, препознавајќи го „потписот“ на сериозна болест. Влошувањето често доаѓа нагло, седум дена по појавата на првите симптоми, објаснува Јаздан Јазданапа, шеф на одделот за инфективни болести во болницата „Бичат“ со седиште во Париз.

Хиперимуна реакција – случајна хиперпродукција на цитокини што предизвикува алвеолите да станат ‘затнати’ во белите дробови, создава едем што го спречува влегувањето на кислородот во крвотокот, ги затнува крвните садови во бубрезите и другите органи, а за кратко време доведува до откажување на виталните системи на организмот. Најлошото е што оваа реакција се случува многу брзо, во рок од 24 до 48 часа, а докторите се буквално немоќни да направат нешто.

Состојба каде белите дробови не ги снабдуваат виталните органи со доволен кислород бара употреба на респиратор.

„Постојат сè поголеми докази кои укажуваат на тоа дека дел од пациентите со тешката форма на Ковид-19 се подложни на синдром на цитокински шок“ “, напиша лекарот Џесика Мансон од Универзитетскиот колеџ во болниците во Лондон во својот труд за медицинскиот журнал Лансет.

Овој феномен на хиперинфламаторна бура е забележан и се појавува веќе 20 години и е поврзан со уште две опасни респираторни заболувања – САРС, од кои во Азија во 2002/2003 година починале 774 луѓе, а од синдромот МЕРС на Блискиот исток починале 886 луѓе од 2012 година.

Исто така, се шпекулира дека цитокинската бура била во позадината на пандемијата на шпански грип во која загинале околу 50 милиони луѓе во 1918 година.

Лекарите се убедени дека прекумерната реакција на имунолошкиот систем навистина ги убива пациентите со Ковид-19 со уништување на ткивото. Ова треба да може да ја смири „цитокинската бура“ во белите дробови без да ги намали имунитетите бариери на патогените микроорганизми, објаснуваат лекарите.

„Во моментов нема ефикасен терапевтски третман против оваа појава“, рекоа лекарите во париската болница. Тие исто така предупредуваат дека давањето на кортикостероиди, антиинфламаторни средства, може да биде штетно за пациентите со коронавирус.

Advertisements
To Top