Откриени остатоци од најстарото езерско село во Европа – се наоѓало на брегот на Охридското Езеро


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Научници открија остатоци од најстарото познато езерско село во Европа откриено досега, објави CBS.

Доказите за селото се пронајдени под површината на Охридското Езеро, европско езеро поделено со границата меѓу Албанија и Македонија. Селото е пронајдено во Лин, на албанска страна.

Радиојаглероднa анализа на локацијата сугерира дека датира од, приближно, помеѓу 6000 п.н.е. и 5800 п.н.е., што го прави старo околу 8000 години.

„Тоа е неколку стотици години постаро од претходно познатите езерски места во медитеранските и алпските региони“, забележа Алберт Хафнер, професор по археологија од Универзитетот во Берн во Швајцарија.

Говорејќи за АФП, тој рече: „Според нашите сознанија, тоа е најстарото езерско село во Европа.“ Тој додаде дека поголемиот дел од најстарите европски села се наоѓаат на италијанските Алпи и се околу илјада години помлади.

Еди Рама, албанскиот премиер, се огласи на Фејсбук за да го прослави откритието.

„Ова ново откритие, покрај неспорната историска и археолошка вредност, ќе биде и нова референтна точка за туризмот“, напиша албанскиот премиер.

Постигнатиот археолошки напредок беше резултат на четиригодишна работа на локацијата во име на Хафнер и неговата коалиција на албански и швајцарски археолози.

Достигнувањето создаде интерес кај политичарите во Швајцарија покрај Албанија.

Според изјавата на тимот на Хафнер, швајцарската амбасадорка Рут Хубер лично го посетила местото на археолошкото ископување.

„Амбасадорот сакаше лично и на лице место да биде информиран за истражувањето на Швајцарија во Албанија и албанско-швајцарската соработка“, напиша Хафнер.

Радиојаглеродното датирање доаѓа од дрва. Дрвата некогаш припаѓале на градби што стоеле на потпорници или директно над површината на езерото или во области каде што имало редовни поплави. Таквата градба би била тешка, особено во тоа време во историјата.

Научниците веруваат дека селото било дом на некаде помеѓу 200 и 500 жители.

Дополнително, научниците пронајдоа докази дека околу 100.000 колци биле пробиени до дното на езерото за да формираат одбранбена барикада.

Хафнер истакна дека „за да се заштитат на овој начин, морале да исечат шума“.

Она што останува да се знае, на кое научниците во моментов работат на откривање, е зошто селаните сметале дека им требаат такви утврдувања.