Омилената пијачка може да ве зделеби: Еве колку калории содржат различни алкохолни пијалоци

Благодарение на новите прописи на Управата за храна и лекови, посетителите на ресторани во Америка наскоро ќе знаат колку точно калории има алкохолниот пијалок кој го сакаат.

Од ноември 2016 година американските ресторани ќе бидат задолжени да ги истакнат калориите на алкохолните пијалоци, бидејќи како што сметаат од Управата, алкохолните пијалоци се клучниот фактор кога станува збор за дебеленината на Американците.

Ако не сте знаеле, еве колку калории се наоѓаат во следниве пијалоци…

Пиво (шише) 153 калории

Лајт пиво (шише) 103 калории

Црно вино (чаша) 125 калории

Бело вино (чаша) 121 калории

Шампањ (чаша) 84 калории

Џин, рум, виски, водка, текила (чаша) 97 калории

Мохито (чаша) 143 калории

Маргарита (чаша) 168 калории

Бренди, коњак (чаша) 98 калории