Обединетите нации го отстранија канабисот од листата на „опасни дроги“


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Обединетите нации го отстранија канабисот од листата на „опасни дроги“ (каде што се наоѓаат оние како хероинот и слични) и го преквалификуваа во средство за медицински цели на листата на „помалку опасни дроги“.

Ова го отвора патот за поголеми истражувања на медицинските својства на канабисот, како и неговата употреба во медицински цели.

Комисијата за наркотични дроги при ОН е со седиште во Виена и вклучува претставници на 53 земји. За носење на оваа одлука, Комисијата земала предвид серија од препораки од Светската здравствена организација.