Нов светски рекорд: Кинезите се спуштија со подморница на неверојатна длабочина од 11 километри во Маријанскиот ров (снимка)


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Подморницата со кинески екипаж изведе импресивен и неверојатен потфат спуштајќи се на длабочина од 11.000 метри во морето.

Подморница со тричлен екипаж од Кина поставила нов светски рекорд, откако се спуштила на дното на Маријанскиот ров, најдлабоката точка во океанот. Со ова неверојатно достигнување Кинезите поставиле нов рекорд со нуркање на длабочина од 10.909 метри, собирајќи примероци од дното.

Според кинеската агенција ЦЦТВ дека на подморницата и требале 4 часа до дното на Маријанскиот ров, за да стигне до рекордното остварување.

Кинеската подморница била во мисија на отркивање на природни ресусри од најдлабоките места во океаните, и во цртење на „мапата на богатства“, известува „Дејли меил“.

Подморница цели шест часа собирала примероци од дното на Маријанскиот ров.