Најмалиот камелеон на светот


Кој ќе тепа на Ел Класико!? ↓↓↓


Новиот вид камелеон кој беше откриен на Мадагаскар, се чини, е најмалиот рептил-влекач во светот.

Се работи за новиот вид нано-камелеон, кој се вбројува во најмалите ’рбетници. Досега се пронајдени само две единки, и тоа мажјак и женка.

Женката има должина на телото од 19 милиметри, или 29 мм заедно со опашката, а мажјакот има 13,5 милиметри односно 22 мм со опашката.

Зошто видот е толку мал – останува мистерија, посочуваат од тимот истражувачи кои ги открија.