Над 100.000 корисници со профили на социјалната мрежа од Трамп за помалку од 24 часа


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Бившиот американски претседател Доналд Трамп се врати во светот на социјалните мрежи. Сепак, не оние „мејнстрим“ платформи на кои беше редовен корисник кога беше претседател, но и претходно.

Како што беше најавено од Trump Media & Technology Group, Доналд Трамп ја лансираше својата нова социјална мрежа – Truth Social.

За социјалната мрежа на Трамп, која ќе ги собере неговите поддржувачи и истомисленици и во исто време ќе биде „место каде што нема да има цензура“, се зборуваше откако Трамп беше исфрлен од другите популарни социјални мрежи во февруари 2021 година, официјално започна да функционира.

Но, првиот ден не помина без проблеми. Како прво, апликацијата Truth Social, која е достапна само за корисниците на iOS кои се претплатиле, сè уште беше недостапна за многумина денес. Оние кои успеале да ја преземат апликацијата на својот уред и се обиделе да се регистрираат на социјалната мрежа, најчесто добивале или известување за грешка или известување дека се на листата на чекање.

Од друга страна, официјалните станици на Truth Social до кои треба да се пристапи преку Интернет се недостапни цел ден.

Интересно, Truth Social моментално е достапна само за заинтересираните корисници во САД.

Оние кои успеале да пристапат до апликацијата не можеле а да не добијат впечаток дека нејзиниот дизајн потсетува на омилената социјална мрежа на Трамп, Твитер. Со исклучително сличен интерфејс и начин на комуникација, една мала британска компанија забележала дека логото на Truth Social е речиси идентично со нивното.

И покрај се, Truth Social за помалку од 24 часа се проби на првото место на најпопуларните апликации во App Store, а според бројачот во самата апликација, повеќе од 100.000 луѓе веќе се пријавиле за пристап или креирање профили.

Дали Truth Social ќе му даде на Трамп истиот досег и популарност што ги имаше на Твитер, пред се зависи од содржината што ќе ја објави. Досега на профилот на Трамп е објавена само една објава.