Вебкафе

На аукциска продажба во Женева продаден најголемиот дијамант во историјата

Најголемиот дијамант во историјата беше продаден на аукциско наддавање во Женева за 14 милиони долари, соопшти аукциската куќа Кристис.

Дијамантот од 100,94 карати е направен од многу редок дијамант од 207,29 карати, кој е ископан уште во 2016 година. Тој станал еден од најголемите кои руската компанија Алроса го ископала во 21. век.

На експертите од Алроса, која е една од трите најголеми компании во светот за ископување дијаманти, им била потребна повеќе од една и пол година да го направат дијамантот. Првичната цена на дијамантот била проценета меѓу 13 и 20 милиони долари.

To Top