Маорите бараат преименување на државата Нов Зеланд – еве како сакаат да се вика


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Новозеландската партија на домородното население Маори иницираше петиција за промена на името на државата во Аотеароа те Рео Маори, барајќи сите оригинални обележја на Маорите да бидат вратени во следните пет години.

„Одамна помина времето Те Рео Маори да се врати на своето место и да го обнови првиот официјален јазик на оваа земја. Ние сме полинезиска земја – ние сме Аотеароа и тоа е името што ќе ја обедини, а не да ја подели нашата земја. Нов Зеланд е холандско име, а не маорско“, велат лидерите на партијата Маори, Равири Ваитити и Деби Нгарева-Пакер, во соопштението со кое се отвора петицијата, пренесува лондонски Гардијан.

Петицијата исто така ја повикува владата „да ги идентификува и официјално да ги врати оригиналните имиња на Те Рео Маори за сите градови и градови низ земјата“ во следните пет години и да го заврши процесот до 2026 година.

Тие потсетуваат дека бројни влади, една по друга, „наметнаа колонијална програма во образовниот систем“, што доведе до распространето губење на маорскиот јазик и посочија дека само 20 проценти од граѓаните течно зборуваат маорски